Zupa serowa na mleku

zupa serowa

Będąc pod silnym wpływem dań kuchni szwajcarskiej postanowiłem zrobić zupę wykorzystując najbardziej popularne w tym kraju składniki – sery. Tak powstała przepyszna, bardzo wyrazista w smaku zupa serowa na bazie mleka. Rodzajów sera na rynku jest bardzo dużo, dlatego polecam użyć swoich ulubionych. Poniżej podaję oczywiście moje zestawienie. Oprócz serów, w zupie znalazło się też kilka innych, dających dużo aromatów składników. Najbardziej charakterystyczne okazały się pieczone pomidory koktajlowe o lekko kwaśnym smaku i aromatyczne grzanki przygotowane z ciabatty z dodatkiem pestek dyni.  Zapraszam na niepowtarzalną burzę na języku. Smacznego!

Składniki (2-4 porcje):

  • ser Fromage des Vosges – 100 gram
  • ser Tomme du Pays Basque – 180gram
  • ser peccorino – 4 łyżki
  • mleko 3,2% – 4 szklanki
  • bulion warzywny na drobiu – 1 szklanka
  • cebula biała – 0,5 średniej
  • czosnek – 2 ząbki
  • pomidory koktajlowe – 20 sztuk
  • masło – 2 łyżki
  • mąka – 2 łyżki z niedużą górką
  • sól – odrobina
  • ostra papryka – 0,5 łyżeczki
  • pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
  • sos worcester – 2 łyżki
  • grzanki – według uznania

Przygotowanie (45 minut):

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, pokrój bułki w kostkę i piecz je 8-10 minut, aż zbrązowieją. Pomidory koktajlowe pokrój na połówki i piecz równocześnie z grzankami 10-15 minut.

2. W międzyczasie rozgrzej w garnku masło. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Duś je na maśle przez 3 minuty. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Teraz cały czas mieszając, powoli dodawaj bulion warzywny, a następnie mleko. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut, aż zacznie lekko gęstnieć. Mieszaj co chwilę, żeby nie doprowadzić do powstania grudek na dnie. Następnie dodaj lekko rozdrobnione lub starte sery i poczekaj kolejne 5 minut żeby się rozpuściły. Użyj przypraw do doprawienia zupy i zmiksuj ją dokładnie. Teraz wystarczy tylko przetrzeć płyn przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i uzyskać kremową konsystencję.

3. Przelej zupę do misek, na wierzchu ułóż połówki pomidorów, dodaj grzanki, posyp wszystko słodką papryką i dodatkowo pokrop sosem worcester.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Szwajcarskie inspiracje

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Zupa serowa na mleku
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

One Reply to “Zupa serowa na mleku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *