Będąc pod silnym wpływem dań kuchni szwajcarskiej postanowiłem zrobić zupę wykorzystując najbardziej popularne w tym kraju składniki – sery. Tak powstała przepyszna, bardzo wyrazista w smaku zupa serowa na bazie mleka. Rodzajów sera na rynku jest bardzo dużo, dlatego polecam użyć swoich ulubionych. Poniżej podaję oczywiście moje zestawienie. Oprócz serów, w zupie znalazło się też kilka innych, dających dużo aromatów składników. Najbardziej charakterystyczne okazały się pieczone pomidory koktajlowe o lekko kwaśnym smaku i aromatyczne grzanki przygotowane z ciabatty z dodatkiem pestek dyni. Zapraszam na niepowtarzalną burzę na języku. Smacznego!
Składniki (2-4 porcje):
- ser Fromage des Vosges – 100 gram
- ser Tomme du Pays Basque – 180gram
- ser peccorino – 4 łyżki
- mleko 3,2% – 4 szklanki
- bulion warzywny na drobiu – 1 szklanka
- cebula biała – 0,5 średniej
- czosnek – 2 ząbki
- pomidory koktajlowe – 20 sztuk
- masło – 2 łyżki
- mąka – 2 łyżki z niedużą górką
- sól – odrobina
- ostra papryka – 0,5 łyżeczki
- pieprz czarny – 0,5 łyżeczki
- sos worcester – 2 łyżki
- grzanki – według uznania
Przygotowanie (45 minut):
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, pokrój bułki w kostkę i piecz je 8-10 minut, aż zbrązowieją. Pomidory koktajlowe pokrój na połówki i piecz równocześnie z grzankami 10-15 minut.
2. W międzyczasie rozgrzej w garnku masło. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Duś je na maśle przez 3 minuty. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Teraz cały czas mieszając, powoli dodawaj bulion warzywny, a następnie mleko. Doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut, aż zacznie lekko gęstnieć. Mieszaj co chwilę, żeby nie doprowadzić do powstania grudek na dnie. Następnie dodaj lekko rozdrobnione lub starte sery i poczekaj kolejne 5 minut żeby się rozpuściły. Użyj przypraw do doprawienia zupy i zmiksuj ją dokładnie. Teraz wystarczy tylko przetrzeć płyn przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i uzyskać kremową konsystencję.
3. Przelej zupę do misek, na wierzchu ułóż połówki pomidorów, dodaj grzanki, posyp wszystko słodką papryką i dodatkowo pokrop sosem worcester.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Świetna zupa! Bardzo jestem ciekawa smaku. Zapraszam do udziału w konkursie, gdzie zupa jest tematem przewodnim, szczegóły tutaj
http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/konkurs-z-firma-sys-jesienno-zimowa.html
Pozdrawiam,