Makaron z sosem miętowym i suszonymi pomidorami

makaron z sosem miętowym i suszonymi pomidorami

Makaron jadłem już w bardzo wielu odsłonach, jednak nigdy wcześniej nie myślałem, aby podać go z sosem miętowym. Rozwiązanie okazało się zaskakująco dobre, wystarczyło tak niewiele składników! Do dzieła!

Składniki (2 porcje):

  • makaron tagliatelle – 250 gram
  • świeża mięta – 2 garści
  • suszone pomidory – 1 średnia garść
  • miękki ser feta – 100 gram
  • mirin lub słodkie wino (ryżowe lub śliwkowe) – 2 łyżki
  • oliwa – 3 łyżki
  • olej sezamowy – 1 łyżka
  • pasta z ostrych papryczek – 0,5 łyżeczki
  • czosnek – 1 ząbek
  • sól, pieprz

Przygotowanie (20 minut):

1. Liście mięty zmiksuj razem z mirin, oliwą, olejem sezamowym, posiekanym czosnkiem i ząbkiem czosnku. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przygotowany sos miętowy jest dość aromatyczny, ale w połączeniu z makaronem daje świetny rezultat.

2. Suszone pomidory pokrój w paski, a ser feta w kostkę. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.

3. Makaron odlej, ale nie pozwól mu zbyt długo odciekać, przełóż go od razu do garnka i wymieszaj z sosem miętowym. Nałóż makaron na talerz, a na wierzch ułóż suszone pomidory i ser feta.

Powodzenia i Smacznego!
B.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Makaron z sosem miętowym i suszonymi pomidorami
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 Replies to “Makaron z sosem miętowym i suszonymi pomidorami”

Skomentuj Lena Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *