Makaron jadłem już w bardzo wielu odsłonach, jednak nigdy wcześniej nie myślałem, aby podać go z sosem miętowym. Rozwiązanie okazało się zaskakująco dobre, wystarczyło tak niewiele składników! Do dzieła!
Składniki (2 porcje):
- makaron tagliatelle – 250 gram
- świeża mięta – 2 garści
- suszone pomidory – 1 średnia garść
- miękki ser feta – 100 gram
- mirin lub słodkie wino (ryżowe lub śliwkowe) – 2 łyżki
- oliwa – 3 łyżki
- olej sezamowy – 1 łyżka
- pasta z ostrych papryczek – 0,5 łyżeczki
- czosnek – 1 ząbek
- sól, pieprz
Przygotowanie (20 minut):
1. Liście mięty zmiksuj razem z mirin, oliwą, olejem sezamowym, posiekanym czosnkiem i ząbkiem czosnku. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przygotowany sos miętowy jest dość aromatyczny, ale w połączeniu z makaronem daje świetny rezultat.
2. Suszone pomidory pokrój w paski, a ser feta w kostkę. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
3. Makaron odlej, ale nie pozwól mu zbyt długo odciekać, przełóż go od razu do garnka i wymieszaj z sosem miętowym. Nałóż makaron na talerz, a na wierzch ułóż suszone pomidory i ser feta.
Powodzenia i Smacznego!
B.






Jaki pyszny sposób na makaron, bosko wygląda, tak apetycznie 🙂
Dzięki, polecam!