Pulpeciki duszone w sosie pomidorowym

pyszne klopsiki

Pulpety, pulpeciki, klopsy… Taką wersję mięsa jada się chyba w każdym domu. Tym razem prezentuję wam przepis na klopsy z indyka w pomidorowym sosie. Do tego wspaniale ciągnący się ser i świeża natka pietruszki. To danie nie może nie zasmakować! Do dzieła!

Składniki (3-4 osoby):

Pulpety:

  • mielone mięso z indyka – 500 gram
  • 1 jajko
  • bułka tarta – 1 szklanka
  • mąka – 1 łyżka
  • sos Worcester – 1 łyżka
  • czosnek – 2 ząbki
  • natka pietruszki -garść
  • ser żółty – 100 gram
  • sól i pieprz

Sos:

  • pomidory w puszcze – 800 gram
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • cebula –  1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • białe wino – pół szklanki
  • natka pietruszki – garść

Przygotowanie (1,5 h):

1. Przygotuj pulpety: wymieszaj w misce mięso, jajko, sos Worcester, posiekaną pietruszkę i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Formuj małe pulpeciki (z 500 gram mięsa wyszło mi 14 klopsów). Każdy obtocz w mące i ułóż w odstępach na talerzu. Wstaw do lodówki.

2. Teraz przygotuj sos: pokrój cebulę w kostkę i podsmażaj na oliwie około 5 minut. Dodaj wyciśnięty czosnek i podgrzewaj jeszcze przez minutę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i wino. Kolejny krok to dodanie pokrojonych w kostkę pomidorów z puszki (pamiętaj, żeby wcześniej odsączyć je na sitku). Doprowadź sos do wrzenia, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem jeszcze około pół godziny. Na koniec możesz zmiksować sos, lecz nie jest to czynność konieczna.

3. Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż pulpety z każdej strony. Dodaj do nich sos i przykryj pokrywką. Duś około 40 minut. Na koniec posyp startym serem. Gdy ser się rozpuści, danie jest gotowe. Dla dopełnienia posyp całość posiekaną natką pietruszki.

Powodzenia i smacznego!
A.

Jak Ci się podoba ten przepis?
recipe image
Recipe Name
Pulpeciki duszone w sosie pomidorowym
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
2.51star1star1stargraygray Based on 8 Review(s)

2 Replies to “Pulpeciki duszone w sosie pomidorowym”

    1. Możesz pominąć wino pamiętając o zastąpieniu go np. wodą lub bulionem. Ogólny zamysł smakowy nie powinien się diametralnie różnić. Jeśli chodzi o zawartość alkoholu to jest ona bliska zeru. Podczas gotowania cały alkohol wyparowuje, a pozostaje jedynie delikatny posmak wina.

Skomentuj B. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *